Prozor za izbor po hijerarhijskoj strukturi

Padajuća lista je veoma nepregledna za prikaz hijerarhijski razvrstanih podataka, naročito kada im je struktura razgranata. Kako bi se ovaj problem izbegao u Calculus-u 12 moguće je dvostrukim klikom miša na polje u koje je potrebno uneti podatak iz neke hijerarhijske strukture (npr. grupe artikala) otvoriti poseban prozor za izbor po hijerarhijskoj strukturi u kojem je prikaz neuporedivo pregledniji.

Prozor za izbor po hijerarhijskoj strukturi podražava hijerarhijsku strukturu podataka, npr. organizacione jedinice, grupe artikala i usluga i sl. Najčešće se do ovog prozora dolazi u filterima raznih pregleda. Npr. u filteru dnevnika u trgovini nalazi se polje za izbor grupe artikala (vidi sliku) (vidi sliku)Izbor po hijerarhiji grupisanih artikala.

Učitavam sliku
"Izbor po hijerarhiji grupisanih artikala".

U prozoru za izbor po hijerarhijskoj strukturi razgranava se jedan po jedan hijerarhijski nivo. Uz podatak koji sadrži dalje nivoe nalazi se plava strelica. Dvostrukim klikom miša na takav podatak otvara se sledeći nivo itd (vidi sliku) (vidi sliku)Prozor za izbor po hijerarhiji.

Učitavam sliku
"Prozor za izbor po hijerarhiji".

Dugmetom Izaberi birate selektovani podatak i automatski ga ubacujete u polje iz kojeg ste pozvali ovaj prozor. Dugmetom vraćate se jedan nivo iznad tekućeg.