Prozor za izbor datoteka i fascikli

U nastavku editora za unos naziva datoteke ili neke putanje na disku, nalazi se dugme u obliku otvorene fascikle. Klikom na ovo dugme otvara se prozor za izbor datoteke ili fascikle (direktorijuma). U prozoru za izbor datoteka i fascikli možete pronaći i izabrati određenu fasciklu i u toj fascikli potrebnu datoteku (vidi sliku) (vidi sliku)Izbor putanja, fascikli i datoteka. Izgled prozora i dostupna polja (editori) unutar prozora mogu se razlikovati zavisno od vrste izbota - datoteke ili putanje.

Učitavam sliku
"Izbor putanja, fascikli i datoteka".

Prikaz izgleda fascikli i datoteka u okviru prozora možete menjati klokom na kontrolnu dugmad ili iz kontekstnog menija - stavka "Prikaz":

U okviru padajuće liste "Tip datoteka" birate ekstenziju tipa datoteka. Tekuća putanja i naziv trenutno selektovane datoteke biće ispisani u poljima "Putanja" i "Datoteka".

Polja za potvrdu "Prikaz slika" i "Prikaz dokumenata"uključuju ili isključuju prikaz slika i dokumenata u rezervisanom desnom delu prozora za izbor datoteka i fascikli. Kada su ove opcije uključene prilikom selektovanja neke datoteke prikazuje se ta datoteka ukoliko je u nekom od standardnih formata za prikaz slike (bmp, jpeg, gif, png i sl.) ili u formatu nekog od programa koji podržava OLE standard (doc, xls, odf i sl.).

Dugmetom Otvori možete otvoriti selektovanu datoteku, ako je njena ekstenzija prijavljena Windows-u.

Trik

Desnim tasterom miša možete otvoriti kontekstni meni u kojem se nalaze komande za otvaranje nove datoteke, otvaranje novog MS Office dokumenta, brisanje ili preimenovanje postojeće datoteke. Kada želite da prijavite novu datoteku, morate je kreirati iz kontekstnog menija komandom "Nova datoteka" i dodeliti joj ime (vidi sliku) (vidi sliku)Otvaranje, brisanje, preimenovanje datoteka.